Informacje dotyczące wyżywienia w Szpitalu

Szanowni Państwo,

 Posiłki dla kuracjuszy i pacjentów przebywających w naszym szpitalu przygotowywane są na miejscu w kuchni szpitala. Do oddziałów transportowane są na wózku bemarowym, pozwalającym zachować właściwą temperaturę.   Dla większej części kuracjuszy posiłki serwowane są na jadalni.

Godziny wydawanych posiłków:

  Śniadanie       I tura 8:00    II tura  8:45

   Obiad           I tura 13:00   II tura 13:45

   Kolacja        I tura  17:30   II tura 18:15

Kuracjusze/pacjenci otrzymują 3 lub 5 posiłków dziennie w zależności od zleconej diety. Jesteśmy otwarci na szczególne potrzeby żywieniowe naszych pacjentów biorąc pod uwagę względy zdrowotne, wyznaniowe czy kulturowe.

Dietetycy opracowują założenia dietetyczne, przygotowują odpowiednie jadłospisy, udzielają porad a także prowadzą edukacje z zakresu zdrowego żywienia. Dzięki temu każdy kuracjusz /pacjent przebywający w naszym szpitalu ma możliwość doboru odpowiedniej dla siebie diety.  Z każdej diety można również skorzystać w opcji z indywidualną konsultacją dietetyczną.

Prowadzimy diety lecznicze i odchudzające następujących rodzajów:

Diety lecznicze:  

             - dieta cukrzycowa/insulinozależna(5 posiłków dziennie)-przygotowana z myślą o osobach cierpiących na cukrzyce. Warunkuje ona utrzymanie właściwego poziomu glukozy.

             - dieta lekkostrawna(3 posiłki dziennie)-przygotowana dla osób cierpiących na zaburzenia jelitowo-żołądkowe. Dieta ma na celu nieobciążanie przewodu pokarmowego pod względem ilościowym jak i jakościowym,jednocześnie pokrywając zapotrzebowanie kaloryczne oraz niezbędne składniki odżywcze.

              - dieta wątrobowa(3 posiłki dzienne)-to dieta lekkostrawna normokaloryczna, ograniczająca tłuszcze oraz produkty niewskazane przy schorzeniach wątroby.

Diety odchudzające:

             - dieta 1200 kcal - to dieta odchudzająca, zbilansowana, zapewniająca kaloryczność dzienną na poziomie 1200kcal, co pozwala na powolny ale bezpieczny proces utraty wagi.

Jadłospisy najczęściej podawanych diet umieszczone są na tablicy informacyjnej przed jadalnią oraz na tablicach w oddziale. Jadłospisy są dostosowywane do pór roku, by wykorzystać produkty sezonowe bądź wprowadzić zmiany wynikające z obserwacji-co naszym pacjentom/kuracjuszom smakuje bardziej. Nasze posiłki są urozmaicone,zbilansowane i smaczne.

Konsumpcja posiłków odbywa się w jadalni bądź w salach pobytowych. Zapewnieniu właściwego żywienia sprzyja codzienna kontrola posiłków pod względem jakościowym i ilościowym.

Zasady utrzymania w czystości pomieszczeń oraz sprzętu wykorzystywanego przy obrocie żywności określane są w systemie HACCP działającym w naszym szpitalu.

Kontrola stanu sanitarnego pomieszczeń Punktu Żywienia jest systematycznie przeprowadzana przez Kierownika, Dietetyczkę oraz Pielęgniarkę


Zdj__cia_114.jpg